De Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn zeventien doelen opgesteld door de Verenigde Naties om de wereld duurzamer en eerlijker te maken. Ze vormen een gezamenlijke agenda voor 2030, waarin aandacht is voor armoede, onderwijs, biodiversiteit, klimaat en gelijkheid. Ook bij Adopteer Regenwoud spelen deze doelen een belangrijke rol. In ons dagelijks werk – van natuurherstel en biodiversiteitsonderzoek tot educatie en samenwerking met lokale gemeenschappen – dragen we actief bij aan meerdere SDG’s. Op deze pagina lees je per doel waar wij aan werken en hoe jouw steun hieraan bijdraagt. Want duurzaam beschermen doen we samen, voor mens én natuur.
Doe mee en adopteer!
Sustainable Development Goals
Ontdek hoe Adopteer Regenwoud bijdraagt aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) met concrete acties voor mens, natuur en klimaat.
1: Geen Armoede
Lokale werknemers. De werkzaamheden van Adopteer Regenwoud in Costa Rica creëren banen voor de lokale gemeenschap in San Miguel de Matina, Limon. Er is een groot tekort aan banen in de omgeving. Zo kunnen wij een gids, twee koks, een bewaker en een schoonmaker voorzien van een maandelijks salaris. Daarnaast hebben we enkele part-time medewerkers die helpen met het onderhoud van paden, grenzen in het reservaat en het herbebossingsproject.
2: Geen Honger
Met behulp van studenten worden onderzoeken gedaan om opbrengsten te vergroten en het gebruik van insecticiden en herbiciden te verminderen. Zo is gekeken naar effective vormen van gemengde aanplant van groente- en fruitsoorten. Hierbij worden bijvoorbeeld verschillende groentes in combinatie met insectenwerende bloemen geplant, waardoor de opbrengst lijkt te stijgen en de vraat door insecten afneemt. Ook zijn verschillende biologische mengsels getest om vraat tegen te gaan, bijvoorbeeld door gebruik van gember, knoflook en chilipepers. Dit soort kennis wordt gedeeld met de lokale gemeenschap.
Op ons projectgebied zijn meerdere groente- en fruitsoorten of varianten aangeplant die in de omgeving nauwelijks meer te vinden zijn. Door zaden en stekken weg te geven, worden deze varianten weer beschikbaar in de gemeenschap. Voorbeelden zijn een verdwenen soort waterappel, één van de laatste bread fruits uit het dorp, witte ananas, vanille, Panamese banaan, kurkuma en zoute sterrenfruit.
3: Goede Gezondheid en Welzijn
Adopteer Regenwoud gebruikt, in tegenstelling tot de geldende normen in de omgeving, geen chemische bestrijdingsmiddelen. Dit houdt in dat in onze herbebossing en permacultuurtuin geen herbiciden en insecticiden worden gebruikt maar enkel naar biologische oplossingen wordt gezocht. Daarnaast worden ook in de keuken en andere verblijven geen giftige stoffen als bleek of chloor gebruikt. Deze kennis wordt gedeeld met onze werknemers en bezoekers en in sommige gevallen ook door de gemeenschap overgenomen.
Afval wordt op het project gescheiden verwerkt, in samenwerking met een lokaal reclycling station.
In samenwerking met onze bezoekers wordt wekelijks straatvuil omgeruimd. Afvalscheiding en -verwerking zijn een groot probleem in Costa Rica. Door wekelijks, op vrijwillige basis, straatvuil op te ruimen, vergroten we bewustwording. In gevolg van deze activiteiten zijn meerdere ondernemers begonnen met het plaatsen van prullenbakken aan de straat en het scheiden van afval.
4: Kwaliteits-onderwijs
Regenwoud van de kinderen. We komen op scholen om gratis informatieve workshops over het regenwoud te verzorgen, in ruil voor een door de school opgezette sponsoractiviteit. Zo leren de kinderen ontzettend veel over het regenwoud en kunnen ze direct bijdragen aan de bescherming ervan.
Medewerkers van het project in Costa Rica geven wekelijks gratis lessen Engels, voor zowel kinderen als volwassenen. Dit gebeurt in de gemeenschappelijke ruimte van het dorp.
Onze lokale werknemers worden bekwaam gemaakt in het leren herkennen van veel verschillende dier- en plantensoorten, als ook het duurzaam omgaan met de natuur. Door de omgang met onze internationale bezoekers is ook hun kennis van de Engelse taal aanzienlijk toegenomen. Daarnaast zorgt de uitwisselen van kennis, gebruiken en tradities voor veel onderling begrip tussen lokale werknemers en bezoekers.
Een groot onderdeel van ons project is het begeleiden van internationale studenten tijdens stages voor groene opleidingen, zoals Biologie, Wildlife Management, Natuur- en bosbeheer, Watermanagement, Toegepaste Biologie en Tropische bosbouw. Er zijn meerdere duurzame samenwerkingen opgezet met, hoofdzakelijk Nederlandse, opleidingsinstituten. Tijdens hun verblijf leren de studenten over het doen van ecologisch onderzoek, duurzame kleinschalige landbouw, omgang met (mensen uit) een andere cultuur en natuurbehoud.
5: Gender-gelijkheid
Mannen en vrouwen worden op het project gelijk behandeld en betaald. Momenteel werken er evenveel mannen als vrouwen, waarbij de verantwoordelijkheden evenredig zijn verdeeld.
6: Schoon Water en Sanitair
Er wordt gebruik gemaakt van 100% biologische septic systemen. Bovendien worden er geen chemische schoonmaakmiddelen gebruikt om de rivieren rond het onderzoekscentrum niet te schaden.
Het reservaat van Adopteer Regenwoud heeft een belangrijke rol in de watervoorziening van het nabijgelegen San Miguel de Matina. Verschillende bronnen in het reservaat zorgen, door de bescherming van het regenwoud, voor een betrouwbare en kwalitatief hoogstaande watervoorziening. Momenteel wordt één van de bronnen ingezet om direct te voorzien in de drinkwatervoorziening van 150 huishoudens in het dorp.
Het reservaat biedt verder bescherming voor water-gebaseerde ecosystemen zoals rivieren, beekjes en moerassen. Tijdens onze inventarisatie zijn dier- en plantensoorten waargenomen die indicatief zijn voor hoogwaardige waterkwaliteit.
7: Betaalbare en Duurzame Energie
Het project is back-to-basic en het stroomverbruik is extreem laag. Naast enkele ventilatoren, een koelkast en LED-verlichting wordt nauwelijks stroom verbruikt.
Er zijn 10 zonnepanelen geplaatst en er wordt gewerkt aan de aansluiting, waarna het project hoogstwaarschijnlijk meer energie zal opwekken dan gebruiken.
8: Eerlijk Werk en Economiesche Groei
Door inhuur van Costa Ricaanse rangers, zorgen we voor betrokkenheid, een gezonde leefomgeving en werkgelegenheid onder de lokale bevolking.
Inmiddels hebben we al meerdere lokale mensen in dienst kunnen nemen en dragen we bij aan de economische groei van het dorp nabij het reservaat.
Onze werknemers worden actief aangemoedigd om de werkwijze binnen het project kritisch te bekijken en veraneringen/verbeteringen voor te stellen. In Costa Rica heerst normaalgesproken een strikte hierarchie waarbinnen dit soort open communicatie tussen werkgever en -nemer niet worden gewaardeerd.
Onze werknemers krijgen de ruimte om zich, naast hun baan, te ontwikkelen door bijvoorbeeld scholing of cursussen. Als werkgever zijn wij flexibel in het aantal gewenste werkuren of het ruilen van werkdagen.
9: Industrie, Innovatie & Infra
Wij zoeken actief naar wetenschappelijke instellingen die gebruik willen maken van ons reservaat of de gegevens uit onze onderzoeken. Zo zijn er connecties met bijvoorbeeld La Selva Biological Reserve en Veraguas gemaakt om samen meer onderzoek mogelijk te maken.
Bij de bouw van de faciliteiten voor studenten en bezoekers is rekening gehouden met de visuele integratie in de omgeving door het gebruik van duurzame, hernieuwbare bouwmaterialen en ook kleurstelling in acht te nemen. De groene daken en houten muren vallen weg in de beboste omgeving.
10: Ongelijkheid Verminderen
Gelijkheid is een belangrijk onderdeel van de filosofie op het project. De groep is misschien klein, maar we werken met mannen en vrouwen, jong en oud, theoretisch of praktisch opgeleid, gelovig en niet gelovig samen voor behoud van natuur. Iedere werknemer wordt aangemoedigd om, onafhankelijk van zijn of haar positie, deel te nemen aan de ontwikkeling en uitvoering van ons gezamelijke doel.
11: Duurzame Steden & Gemeenschappen
Vanuit onze stichting is er een sterke drang naar maatschappelijke engagement. Samenwerking met de lokale bevolking is een voorwaarde voor duurzame veranderingen. Voorbeelden zijn het opruimen van straatvuil in het dorp, gratis Engelse les, gratis verwijdering van slangen uit huizen en tuinen, voorlichting over het belang van natuurbescherming voor het behoud van biodiversiteit én schoon drinkwater.
Daarnaast werken we samen met het buurtgemeenschap van Punta de Lanza, een gemeenschap die deels bestaat uit de inheemse Cabecar-stam. We hebben, door de aankoop en donatie van een perceel, de bouw van een gemeenschapshuis mogelijk gemaakt. Hier worden plannen gemaakt om samen te werken in duurzame projecten zoals een natuurbuurtwacht om stroperij en houtkap tegen te gaan, maar ook de ontwikkeling van ecotoerisme en duurzame landbouw en agroforestry in de gemeenschap.
Bij het inhuren van werknemers, zowel in vaste dienst als op projectbasis (bouwprojecten, herbebossing), worden mensen uit de directe omgeving gezocht om de lokale economie te stimuleren.
12: Verantwoorde Consumptie & Productie
In samenwerking met het buurtgemeenschap Punta de Lanza worden alternatieven besproken voor de landbouw en veeteelt. Momenteel ligt de focus grotendeels op niet-duurzaam en biodiversiteitarm gebruik van grond, zoals weilanden met koeien of monoculturen (palmolie, casave, mais). Hierdoor zijn landbouwpercelen zeer onaantrekkelijk voor wilde dieren en planten en vormen deze percelen onoverbrugbare barrieres voor veel soorten. Het klimaat en de grond biedt er mogelijkheden voor intercropping en agroforestry, waarmee niet alleen de natuur geholpen wordt, maar ook de zekerheid van inkomen voor de boer kan worden verbeterd. Door collectief in te kopen, kan een transitie plaatsvinden naar gemixte aanplant van cacao, pejibaye, hardhout en bakbananen. Deze alternatieven worden momenteel, in samenwerking met de lokale gemeenschap, besproken en onderzocht.
Binnen ons eigen project worden groente en fruit lokaal ingekocht, het gebruik van chemicaliën en herbiciden/insecticiden geminimaliseerd, afval gerecycled en overgebleven voedsel weggegeven. Deze verduurzamingsmaatregelen worden actief gedeeld met de lokale gemeenschap om gewoontes te doorbreken.
13: Klimaatactie
Adopteer Regenwoud heeft als hoofddoel het aankopen en beschermen van regenwoud. Het regenwoud houdt een gigantische hoeveelheid koolstof vast in de vorm van organisch materiaal. Door houtkap te voorkomen dragen wij bij aan het voorkomen van CO2-uitstoot. Daarbij gaat het overigens niet alleen om de koolstof die zich in de boomstammen zelf bevindt, maar is uit onderzoek gebleken dat de bodem ook een groot reservoir van opgeslagen koolstof vertegenwoordigd (welke na ontbossing door afbraak van organisch materiaal in de atmosfeer terecht komt).
Naast het direct voorkomen van uitstoot, dragen wij met onze activiteiten in Costa Rica en daarbuiten bij aan bewustwording, bijvoorbeeld bij onze werknemers, de lokale bevolking, maar ook donateurs, volgers, basisschoolkinderen (project Regenwoud van de Kinderen) en bedrijven.
14: Leven in het Water
Ons reservaat omvat verschillende waterbronnen die samen de Rio San Miguel vormen. Deze rivier is de levensader van ons dorp San Miguel. Door het regenwoud en de waterbronnen te beschermen, verzekeren we het voorbestaan van deze rivier en de waterkwaliteit.
Momenteel wordt één van de waterbronnen in het reservaat gebruikt om het dorp van drinkwater te voorzien. De waterkwaliteit is getest en is van zeer hoge kwaliteit. Niet alleen zorgt deze bron voor schoon drinkwater, het verhoogt ook de bewustwording dat intacte bossen belangrijk zijn voor schoon water.
Visserij en vooral de jacht op garnalen (door middel van chemicaliën in het water) wordt in het reservaat en daarbuiten sterk ontmoedigd. De praktijken zijn helaas niet ongewoon in Costa Rica. Door toezicht en voorlichting (de chemicaliën doden ook de zeer kleine, oneetbare garnalen en voorkomen reproductie) wordt dit actief bestreden.
Op ons project wordt het gebruik van schoonmaakmiddelen als bleek en chloor vermeden om de waterkwaliteit rond het project niet te schaden. Binnen het herbebossingsproject, gelegen in het reservaat, worden geen chemische stoffen gebruikt om insektenplagen of snelgroeiende grassen of klimplanten te doden. Dit wordt allemaal handmatig aangepakt, zodat de waterkwaliteit van de hoogst mogelijke kwaliteit blijft.
15: Leven op het Land
Aankoop en bescherming van regenwoud is ons hoofddoel. Hiermee dragen wij direct bij aan behoud van natuur en biodiversiteit. De percelen die wij kopen staan in contact met beschermde gebieden, zoals Nationaal Park Barbilla en het Bajo Chirripó Indigenous Reserve. Als onderdeel van een groot beschermd areaal biedt ons reservaat een habitat voor vele plant- en diersoorten, waaronder vele met uitsterving worden bedreigd. Bovendien dient het reservaat als bufferzone tussen het Nationaal Park en de landbouwpercelen van San Miguel, Punta de Lanza en Colonia Puriscaleña.
Door ons onderzoeksproject, in samenwerking met buitenlandse opleidingsinstituten, vergaren we kennis over de biodiversiteit en het voorkomen van bedreigde diersoorten in onze beschermde gebieden. Dit draagt bij aan meer kennis en daardoor gerichte beschermingsmaatregelen.
Hoewel onze insteek is om de natuur zoveel mogelijk zelf te laten herstellen, hebben we ook vele maatregelen genomen met betrekking tot natuurontwikkeling. Voorbeelden zijn het herbebossingsproject (gemixte aanplant van 16 inheemse hoogwaardige boomsoorten op een verlaten weiland), de aanleg van kikkerpoelen om de reproductie van boomkikkers te bevorderen, aanplant van bijna uitgestorven boomsoorten, aanplant van boomsoorten die het voortbestaan van dieren bevorderen (bijvoorbeeld Almendro voor de Groene Ara, Fruta Dorada voor de Paca), aanplant van vergeten of verdwenen gewassen.
We werken op vele manieren samen met de lokale gemeenschap om natuur te beschermen of herstellen. Voorbeelden zijn educatie van werknemers en op de basisschool van het dorp, gratis verwijdering van slangen (en andere dieren) uit huizen en tuinen, het oprichten van een buurtnatuurwacht om stroperij en houtkap tegen te gaan, het wekelijks verwijderen van zwerfvuil.
16: Vrede, Justitie & Publieke Diensten
In tegenstelling tot de gebruikelijke sfeer op de werkvloer wordt open communicatie en het zoeken van de dialoog aangemoedigd op ons project. Werknemers leren zich uit te spreken als een situatie bevalt of niet.
17: Partnerschappen
We werken samen met studenten en onderwijsinstellingen in ons onderzoek naar de invloed van het landgebruik op de biodiversiteit. Zo delen we onze kennis over hoe we het regenwoud nog beter kunnen beschermen.
Daarnaast werken we samen met de lokale bevolking in het beheer van het regenwoud.
In samenwerking met MINAE (het ministerie van natuur en energie), Sinac (Nationaal Systeem van Beschermde Gebieden Costa Rica) en de gemeenschap van Punta de Lanza werken we samen aan natuurbehoud en -bescherming. We zijn bezig met de oprichting van een buurtnatuurwacht, waarbij de krachten bundelen en er gezamelijk op uit trekken, op maandelijkse basis, om te controleren op illegale activiteiten, binnen en buiten beschermde gebieden in ons projectgebied. We delen kennis van de natuur, stellen onze tijd beschikbaar en lenen bijvoorbeeld cameravallen uit aan organisaties en particulieren die deelenemen aan dit initiatief.
We werken samen met de officials van Nationaal Park Barbilla, aan wie wij direct activiteiten als illegale jacht en houtkap kunnen doorgeven. We doen tellingen in het Nationale Park en delen die informatie, zodat het Nationaal Park een beter inzicht krijgt in de biodiversiteit van het park, die in deze sector nog nauwelijks is bestudeerd. Ook bezoeken we, samen met rangers, andere delen van het Park om daar inzichten te verschaffen.
We zijn onderdeel van het Comité Nacional MAB en het Netwerk Costa Ricaanse Reservaten in de UNESCO Biosfeer. Binnen deze groepen bespreken we op nationaal niveau natuurbeschermingsmethoden en delen we successen en risico’s.
Vanuit Nederland hebben we meerdere partners die de stichting ondersteunen.